Recepty z našej jedálne
Nátierka tvarohová
Suroviny potrebné na 10 detských porcií:
70 g masla
100 g tvarohu
0,02 dcl smotany / podľa potreby /
20 g cibule
soľ
červená paprika mletá
Postup:
Maslo vymiešame , pridáme prelisovaný tvaroh, smotanu, na jemno pokrájanú cibuľu a vyšľaháme do peny. Dochutíme podľa potreby soľou a červenou paprikou. Môžeme pridať aj na jemno posekaný kôpor.
Nátierka z ovsených vločiek s kapiou
Suroviny potrebné na 10 detských porcií:
15 g ovsených vločiek
80 g masla
50 g taveného syra
0,5 dcl mlieka /podľa potreby/
15 g kapie sterilizovanej bez nálevu, štipka soli
Postup:
Ovsené vločky preberieme, opražíme na sucho, zomelieme a zalejeme mliekom. Necháme napučať. Maslo vymiešame so syrom do peny, pridáme kašu z ovsených vločiek, dochutíme soľou a na jemné kocky pokrájanou kapiou.
Nátierka avokádová
Suroviny potrebné na 10 detských porcií:
70 g avokáda
100 g masla
35 g tvarohu
20 g cibule
10 g kečupu
Postup:
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný mäkký tvaroh, očistené na jemno pokrájané avokádo, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu a kečup. Dochutíme soľou a vyšľaháme.
Šatôčky z mrkvového cesta
Suroviny potrebné na 10 detských porcií:
280 g múka polohrubá výberová
125 g Hera
70 g mrkva
1 vanilkový cukor
60 g cukor práškový
180 g lekvár slivkový
0,03 l mlieka / podľa potreby /
1 prášok do pečiva, práškový cukor na posýpku
Postup:
Múku s kypriacim práškom preosejeme na dosku, pridáme tuk, soľ, práškový a vanilkový cukor, mlieko, očistenú na jemno nastrúhanú mrkvu a spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť. Cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorce asi 5 x 5 cm a naplníme lekvárom. Dva protiľahlé konce spojíme, poukladáme na vymastený plech a upečieme do ružova. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.
Recept na bielu kávu
Suroviny na 10 porcií
mlieko 1,2 l
voda 0,3 l
káva Caro 6 g, / prípadne iná kávovinová zmes /
cukor 9 g
Postup:
Do prevarenej teplej vody zamiešame kávovinovú zmes, nalejeme do prevareného mlieka a dochutíme cukrom. Voda tvorí ¼ z objemu mlieka.
Nátierka zo syra Tofu s maslom
Suroviny:
100 g syr Tofu,100 g masla, 20 g cibule, soľ
Postup:
Cibuľu očistíme,nakrájame na jemno a speníme v 1/3 masla. Pridáme postrúhaný syr, dochutíme soľou, necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 masla vymiešame, pridáme vychladnutú zmes a dobre šľaháme do peny.
Nátierka z tuniaka
Suroviny:
Tuniak v oleji 60 g, maslo 100 g, cibuľa 25 g, šťava z citrónu 10 g, soľ
Postup:
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme tuniaka, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a soľ. Dobre spolu vyšľaháme.